Fascia-käsittely

Faskiamanipulaatio – menetelmä (FM) on italialaisen fysioterapeutin, Luigi Steccon 40 vuoden tutkimuksen ja kliinisen työn tulos. Pääasiallinen huomio tässä menetelmässä kohdistuu lihasten, syvän faskian ja sen osatekijöiden väliseen toiminnalliseen suhteeseen.

Faskioiden eli lihaskalvojen tehtävänä on toimia kehon tukiverkkona, osallistua liikkeen ja kehon hallintaan, voimantuottoon sekä voimanvälitykseen. Liikettä ja asentoja aistivia soluja on faskioissa huomattavasti enemmän kuin lihaksissa, jänteissä tai luissa.

Faskiamanipulaatiota käytetään kehon kiputilojen sekä toimintahäiriöiden hoidossa. Lihaskalvot yhdistävät lihakset ja niitä ympäröivät sidekudokset pitkiksi toiminnallisiksi lihaskalvoketjuiksi, jolloin kehon eri osat tekevät yhteistyötä. Liikeradat ovat tarkoituksenmukaisia, kun keho on tasapainossa ja ketjut toimivat moitteettomasti. Tällöin ei kalvorakenteisiin synny jännitteitä tai kipuja.

Jänteiden vetosuunnat muuttuvat, kun keho joutuu epätasapainoon. Lihassoluihin alkaa tulla hapenpuutetta. Kipua aistivat hermot ja aistinelimet lähettävät aivoille viestiä siitä, että jänteissä on painetta ja venytystä. Kivusta johtuen liikeradat lyhenevät ja epätasapainossa olevien lihasten jännitys lisääntyy. Suurimman ongelman voi aiheuttaa lihaskalvojen heikentynyt kyky liukua toisiaan vasten eikä suhteellinen pituuden muutos.

Asiakas kertoo aluksi kehonsa kipu- ja traumahistorian. Sen jälkeen fysioterapeutti kartoittaa erilaisilla liiketesteillä kivun alkulähteen. Faskiaa sormin tunnustelemalla etsitään kivuliaita pisteitä joissa faskian liukuminen on rajoittunut tiettyyn suuntaan. Kun kova ja aristava kohta löytyy, sitä käsitellään noin parin minuutin ajan. Hankauksen ja kudoksen lämpötilan kohoamisen myötä faskioiden välissä oleva geelimäinen aine muuttuu liukuvammaksi ja kalvorakenteiden normaali toiminta palautuu.

Kitkahieronta ärsyttää kudoksia, jonka vuoksi hoitokohta voi olla kivulias muutaman päivän ja tämän aikana kudoksissa on paranemisprosessi menossa. Tämän vuoksi hoidon jälkeen ei suositella otettavaksi tulehduskipulääkettä tai kylmäpakkausen/kylmägeelin käyttöä pariin päivään. Kun lihaskalvot ovat palautuneet käsittelystä, kivun aiheuttajan eli liikeradan toiminnallisen virheen korjaaminen aloitetaan sopivilla harjoitteilla. Faskiat kuormittuvat liikkeenkontrollin puutteesta sekä ylikuormituksesta ja siksi spesifit yksilölliset harjoitteet ovat ehdottoman tärkeitä.

Varaa aika netissä!

Kiinnostuitko palvelustamme? Klikkaa alla olevaa nappia ja varaa aika näppärästi netissä!

Varaa aika

Sinua palvelevat

Juhani Taivela

Juhani Taivela

Fysioterapeutti, OMT
Akupunktio
Fascia-käsittely

juhani.taivela(a)medirex.fi
Marko Mäkinen

Marko Mäkinen

Fysioterapeutti, OMT
Akupunktio, Fascia-käsittely
The Matrix Movement Specialist

marko.makinen(a)medirex.fi
Susanna Sinivirta-Mäkinen

Susanna Sinivirta-Mäkinen

Fysioterapeutti, OMT
Akupunktio, Fascia-käsittely
The Matrix Movement Specialist

susanna.sinivirta-makinen(a)medirex.fi
Hanna Kalliokoski

Hanna Kalliokoski

Fysioterapeutti, Voice massage,
Fascia-käsittely

hanna.kalliokoski(a)medirex.fi
Minttu Määttälä

Minttu Määttälä

Fysioterapeutti, Fascia-käsittely, Äitiysfysioterapia, Lantionpohjan toimintahäiriöt, Äitiyslomalla

minttu.maattala(a)medirex.fi
Matias Mattila

Matias Mattila

OMT-fysioterapeutti, Personal Trainer, Fascia-käsittelyt, Akupunktio

matias.mattila(a)medirex.fi
Jessica Harju

Jessica Harju

Fysioterapeutti, OMT-erikoistuva, Psykofyysinen fysioterapia, Fascia-käsittely
Työhyvinvointi-projektit

jessica.harju@medirex.fi

044 3361 247


Fysioterapia - Menu: