Varaa
aika
ota
yhteyttä
Vastaa kyselyyn
Sulje


Sulje

Virpin ja Merjan matkat!

blogi 22.02.2018

Merja ja Virpi olivat Helsingissä kouluttautumassa lasten fysioterapian järjestämillä helmipäivillä 9.-10.2 hotel Katajanokalla. Helmipäivät järjestettiin kolmatta kertaa ja osallistujia oli kaikkiian noin 60 eri puolilta Suomea.
Koulutuksen luennoitijat olivat pääasiassa mielenkiintoisia ja pitkän kokemuksen omaavia alansa asiantuntijoita fysioterapeutteja ja puheterapeutteja sekä lasten neurologian professori. Koulutuksen sisältö ensimmäisenä päivänä keskittyi lapsen syntymään ja kehitykseen ja sen poikkauvuuksiin alle 1-vuotiaana ja varhaislapsuudessa.

Tuula Haataja, lastenneurologian professori luennoi ensimmäisenä alle yksi vuotiaan lapsen tutkimisesta ja testeistä motoristen poikkeavuuksien tunnistamiseksi. Hän painotti luennossaan kuinka tärkeää olisi maanlaajuisesti käyttää samoja ja valideja testejä tutkimisessa joita on kehitelty.

Seuraavassa luennossa kuulimme käytäntöjä keskoslasten parissa työskentelevältä fysioterapeutilta TYKSistä. Katriina Saarinen kertoi keskoslasten käsittelystä, asentohoidosta ja sen tärkeydestä/merkityksestä sekä vanhempien ohjaamisesta heidän ollessa osastolla sekä jatkoseurannasta lasten kotiuduttua.

Fysioterapeutti ja NDT-kouluttaja Reetta Tuomisto luennoi varhaiskehityksstä, sen poikkeavuuksista ja näiden näkymisestä murros- tai jopa teini-iässä. Kaikille lasten ja nuorten kanssa työskenteleville hyvänä muistutuksena se, että on hyvä kysyä vähän taustoja lapsilta ja nuorilta kun tulevat mm. motoristen ongelmien tai tule-ongelmien kanssa vastaanotolle esim. varhaiskehityksestä/syntymä-ajasta, voi löytyä yhteyksiä usein myöhäsempään kehitykseenkin.

Päivän päätteeksi jakeuduimme work shoppeihin keskustelemaan mm. aiheista onko fysioterapiassa vaikeaa mitat edistymistä, onko terapia vain leikkiä, näyttöön perustuvasta fysioterapiasta sekä Kanta kirjaamisesta.

Toinen päivä koostui pääasiassa syömisasioista sekä hengitystoiminnan arvioimisesta cp-lapsilla. Puheterapeutti Helena Törölä luennoi pienen lapsen arvioimisesta syömisen näkökulmasta ja syömisen ongelmista ennenaikaisesti syntyneillä lapsilla. Kävimme läpi mitä valmiuksia sikiöllä kehittyy raskausviikkojen myötä ja millaisia vaikeuksia voi olla syntymän jälkeen. Miten oraalimotoriset toiminnot etenevät ja kehittyvät pienellä lapsella. Saimme myös käytännön kautta nähdä 2v. tytön syömistä ja havannoida sitä.

Seuraava luento oli aiheesta hengitystoiminta. Miten hengitystoimintaa arvioidaan ja miten se vaikuttaa lähes kaikkeen päivittäisiin asioihin kuten syömiseen, juomiseen, puhumiseen, liikkumiseen, jaksamiseen, asennon ylläpitämiseen jne. Käytännön kautta tarkasteltiin hengitystoiminna tutkimista ja havainnointia ja käytönnön esimerkeillä/harjoituksillä miten hengitystoimintaa voidaan parantaa. Hyvä muistutus hengitystoiminnan tärkeydestä ja kuinka helposti unohdetaan huomioida terapiassa.

Päivän päätti Eija Helminen, joka luennoi syömisen hankaluuksista pääasiassa neurologisilla lapsilla ja aikuisilla. Miten olisi hyvä syöttää, millaisia syöttämisasentoja ja millaisia tukiotteita voidaan käyttää sekä saimme työkaluksi Syöttämisen arviointi -lomakkeen.

Jos haluat tietää lisää em. aiheista niin lähetä sähköpostia virpi.maunula(a)medirex.fi tai merja.jelekainen(a)medirex.fi tai ota yhteyttä puhelimitse 06- 836 2200.

Terveisin, Virpi & Merja

Jaa tai tykkää