Fascia-käsittely

Faskiamanipulaatio – menetelmä (FM) on italialaisen fysioterapeutin, Luigi Steccon 40 vuoden tutkimuksen ja kliinisen työn tulos. Pääasiallinen huomio tässä menetelmässä kohdistuu lihasten, syvän faskian ja sen osatekijöiden väliseen toiminnalliseen suhteeseen.

Faskioiden eli lihaskalvojen tehtävänä on toimia kehon tukiverkkona, osallistua liikkeen ja kehon hallintaan, voimantuottoon sekä voimanvälitykseen. Liikettä ja asentoja aistivia soluja on faskioissa huomattavasti enemmän kuin lihaksissa, jänteissä tai luissa.

Faskiamanipulaatiota käytetään kehon kiputilojen sekä toimintahäiriöiden hoidossa. Lihaskalvot yhdistävät lihakset ja niitä ympäröivät sidekudokset pitkiksi toiminnallisiksi lihaskalvoketjuiksi, jolloin kehon eri osat tekevät yhteistyötä. Liikeradat ovat tarkoituksenmukaisia, kun keho on tasapainossa ja ketjut toimivat moitteettomasti. Tällöin ei kalvorakenteisiin synny jännitteitä tai kipuja.

Jänteiden vetosuunnat muuttuvat, kun keho joutuu epätasapainoon. Lihassoluihin alkaa tulla hapenpuutetta. Kipua aistivat hermot ja aistinelimet lähettävät aivoille viestiä siitä, että jänteissä on painetta ja venytystä. Kivusta johtuen liikeradat lyhenevät ja epätasapainossa olevien lihasten jännitys lisääntyy. Suurimman ongelman voi aiheuttaa lihaskalvojen heikentynyt kyky liukua toisiaan vasten eikä suhteellinen pituuden muutos.

Asiakas kertoo aluksi kehonsa kipu- ja traumahistorian. Sen jälkeen fysioterapeutti kartoittaa erilaisilla liiketesteillä kivun alkulähteen. Faskiaa sormin tunnustelemalla etsitään kivuliaita pisteitä joissa faskian liukuminen on rajoittunut tiettyyn suuntaan. Kun kova ja aristava kohta löytyy, sitä käsitellään noin parin minuutin ajan. Hankauksen ja kudoksen lämpötilan kohoamisen myötä faskioiden välissä oleva geelimäinen aine muuttuu liukuvammaksi ja kalvorakenteiden normaali toiminta palautuu.

Kitkahieronta ärsyttää kudoksia, jonka vuoksi hoitokohta voi olla kivulias muutaman päivän ja tämän aikana kudoksissa on paranemisprosessi menossa. Tämän vuoksi hoidon jälkeen ei suositella otettavaksi tulehduskipulääkettä tai kylmäpakkausen/kylmägeelin käyttöä pariin päivään. Kun lihaskalvot ovat palautuneet käsittelystä, kivun aiheuttajan eli liikeradan toiminnallisen virheen korjaaminen aloitetaan sopivilla harjoitteilla. Faskiat kuormittuvat liikkeenkontrollin puutteesta sekä ylikuormituksesta ja siksi spesifit yksilölliset harjoitteet ovat ehdottoman tärkeitä.

Varaa aika netissä!

Kiinnostuitko palvelustamme? Klikkaa alla olevaa nappia ja varaa aika näppärästi netissä!

Varaa aika

Sinua palvelevat

Juhani Taivela


Juhani Taivela

OMT-fysioterapeutti
Akupunktio-hoidot, Fascia-käsittely,
Advanced Bodybuilding & Fitness Trainer Specialist, Personal Trainer -kouluttaja

Marko Mäkinen


Marko Mäkinen

OMT-fysioterapian asiantuntija
Liikkeen, liikehallinnan ja lihastasapainon erityisasiantuntija, Urheilufysioterapia, Fascia-käsittelyt, Akupunktio-hoidotSusanna Sinivirta-Mäkinen

OMT-fysioterapian asiantuntija
Liikkeen, liikehallinnan ja lihastasapainon erityisasiantuntija, Urheilufysioterapia, Fascia-käsittelyt, Akupunktio-hoidot

Hanna Kalliokoski


Hanna Kalliokoski

Fysioterapeutti,
Voice Massage- ja Fascia-käsittelyt

Minttu Määttälä


Minttu Määttälä

Fysioterapeutti
Fascia-käsittely, Äitiysfysioterapia, Lantionpohjan fysioterapia

Matias Mattila


Matias Mattila

OMT-fysioterapeutti
Personal Trainer
Fascia-käsittelyt, Akupunktio-hoidot

Jessica Harju


Jessica Harju

Fysioterapeutti, OMT-erikoistuva
Psykofyysinen fysioterapia, Fascia-käsittely
Työhyvinvointi-projektit


Fysioterapia - Menu: