Varaa
aika
ota
yhteyttä
Vastaa kyselyyn
Sulje


Sulje

Fysioterapia vai personal training vai sekä että?

blogi 03.09.2014

Ihmiset ovat entistä enemmän halukkaita huolehtimaan omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan. Erilaisia valmennus ja hyvinvointipalveluita on nykypäivänä paljon tarjolla ja internet on pullollaan tietoa, miten tulisi mitäkin ominaisuutta kehittää tai minkälaisella ruokavaliolla painoa tulisi pudottaa tai saada lihasmassa kasvamaan.
Usein pelkkä itseopiskelu ei kuitenkaan riitä asetettujen tavoitteiden saavuttamiseen. Tässä vaiheessa usein tarvitaankin henkilökohtaista ohjausta eli personal trainingia tai fysioterapiaa. Useat ihmiset kuitenkin kokevat, että personal training on vain julkkisten tai erittäin rikkaiden ihmisten mahdollisuus. Tänä päivänä entistä enemmän tavallinen personal trainer asiakas on kaikesta huolimatta tavallinen työssäkäyvä nainen tai mies, joka kokee tarvitsevansa henkilökohtaista yksilöllistä apua esimerkiksi painon hallintaan. Personal training palveluita hankkiessa on hyvä miettiä, että kaikki on suhteellista. Sijoitatko itseesi, josta todennäköisesti on tuloksena kokonaisvaltaisesti hyvinvoiva keho ja mieli vai käytäkö rahasi yöelämän huvituksiin viettämiseen useamman kerran kuukaudessa, josta ei joka kerta ole tuloksena välttämättä niin hyvinvoiva keho ja mieli. ;)

[valiotsikko]Mitä personal training sitten on? [/valiotsikko]

Henkilökohtaisen valmentajan tarkoituksena on auttaa palvelua ostanutta henkilöä saavuttamaan tavoitteensa. Tavoitehan voi olla esimerkiksi kestävyyskunnon, liikkuvuuden tai lihasvoiman kehittäminen tai painonhallinta. Yleisesti ottaen itse pyrin aina asiakassuhteissa saamaan aikaan asiakkaalle pysyvän elämänmuutoksen pienillä askelilla. Muutoksissa on mielestäni hyvä edetä niin sanotusti hitaasti kiiruhtaen, jotta muutokset elämässä olisivat kestäviä. Dieetti sana särähtää korvaan tästä syystä erittäin pahasti. Dieetti on silloin hyvä, jos pystyt säilyttämään sen loppuelämän. Allekirjoittanut uskoo ja vannoo enemmän kestävään muutokseen pitkällä aikavälillä.

[valiotsikko]Fysioterapiaan vai personal trainer asiakassuhteeseen? [/valiotsikko]

Joissakin piireissä nämä kaksi alaa koetaan kilpailijoina. Mielestäni nämä kaksi ammattilaista voisivat tehdä mieluummin yhteistyötä. Hyvä personal trainer osaa ohjata asiakkaan fysioterapiaan, jos kokee, että asiakassuhteen aloittaminen vaatii fysioterapeutin ammattiosaamista. Tämä voi olla esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinvaiva mikä estää tai vaikeuttaa liikunnan aloittamista. Toisaalta fysioterapeutti voisi ohjata asiakkaitaan personal trainerille, kun ongelmat ja vaivat ovat siinä kunnossa, että liikunnan aloittaminen olisi mahdollista. Tällöin muodostuisi hyvä hoitoketju asiakkaalle, eivätkä TULE- ongelmat välttämättä uusiutuisi, jos fysioterapian jälkeen alkaisi ohjattu elämäntaparemontti, jossa olisi otettu huomioon fysioterapeutin antamat ohjeet.

Itse olen valmistunut Trainer4you:n personal traineriksi 2010, jonka jälkeen jatkoin opintojani Mikkelin ammattikorkeakoulussa fysioterapian koulutusohjelmassa, josta valmistuin helmikuussa 2014. Jälkeenpäin ajateltuna personal trainer opinnoista oli valtavasti apua opiskellessani fysioterapeutiksi. Kuntosaliohjaukset, anatomia ja kestävyysliikunnan osa-alueet olivat jo ennen opintojani hyvällä tasolla. Ravintovalmennusta fysioterapiakoulutusohjelmassamme ei juurikaan käyty, mitä taas personal trainer opinnoissa käytiin. Tästä on ollutkin hyötyä myös fysioterapian käytännön työtä tehdessä. Pyrinkin hyödyntämään molempien osa-alueiden osaamistani sekä personal trainer asiakassuhteissa, että fysioterapia asiakassuhteissa.

Jos tämän kirjoituksen myötä tunnet piston sydämessäsi, että haluat tehdä kestävän muutoksen elämässäsi ja olet jo harkinnut tätä pidemmän aikaa, niin olet valmis aloittamaan sen. Aloita pienin askelin hitaasti kiiruhtaen niin, että muutokset tuovat energiaa ja hyvinvointia elämääsi. Jos koet, että et ole valmis aloittamaan tätä yksin pyydä mukaan ystävää tai puolisoa. Yhteisten tavoitteiden eteen on usein helpompi lähteä tekemään töitä ja tarvittaessa kaveri tsemppaa vaikeina hetkinä, jolloin kaveri toimii tietynlaisena personal trainerina. Hullumpi vaihtoehto ei ole hankkia itselleen personal traineria ja sijoittaa rahaa omaan hyvinvointiin.

Jos kestävän muutoksen aloittamisen estää esimerkiksi tuki- ja liikuntaelimistön ongelmat ja kivut, aloita muutokset fysioterapeutin vastaanoton kautta, jonka jälkeen olet taas askeleen lähempänä asettamaasi tavoitetta. Kiirehän meillä ei ole valmiissa maailmassa! ;)

Terveisin
Matias Mattila FT, PT (trainer4you)

Jaa tai tykkää