Varaa
aika
ota
yhteyttä
Vastaa kyselyyn
Sulje


Sulje

Mitä OMT- fysioterapia oikein on?

blogi 27.09.2018

Medirexissä on tällä hetkellä neljä OMT- fysioterapeuttia (Susanna Sinivirta-Mäkinen, Marko Mäkinen, Juhani Taivela ja Matias Mattila) sekä opintoja suorittava OMT- erikoistuva fysioterapeutti Jessica Harju.
OMT-fysioterapeutin koulutus on erittäin laaja ja kattava koulutus tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen mielenkiintoiseen maailmaan. Koulutukseen pääseminen edellyttää fysioterapeutin tai lääkärin tutkintoa sekä asetettujen työkokemus- sekä kurssisuoritusvaatimusten täyttymistä.
OMT-fysioterapeutin koulutus kestää tällä hetkellä 2,5 vuotta. Opintopisteitä koulutuksen aikana suoritetaan yhteensä 150. Koulutuksen laajuus antaa pätevyyden tutkia ja hoitaa tuki- ja liikuntaelinvaivoja. Koulutukset perustuvat kaikki viimeisimpään tutkittuun tietoon ja toimintamme on näyttöön perustuvaa fysioterapiaa. Vahva kliininen kokemus potilastyöstä on myös tärkeä osa kliinistä työtä tieteellisen tutkimusnäytön lisäksi.

Ortopedinen Manuaalinen terapia (OMT) on fysioterapian erikoisala, joka keskittyy henkilön fyysisen toimintakyvyn arviointiin, hermo-, lihas- ja nivelrakenteiden tutkimiseen ja hoitoon sekä toimintahäiriöiden ehkäisyyn ja kivunhoitoon. Hoidossa käytetään mm. manuaalisia tekniikoita, nivelmobilisointia, teippausta, myofaskiaalisia käsittelyitä, manipulointia, akupunktiota, hierontaa ja harjoitteluterapiaa. Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa? Kuka hyötyy OMT-fysioterapiasta?
Tärkeimpiä asioita OMT- fysioterapiassa on tarkka kliininen tutkiminen ja kliininen päättely. Emme pelkästään hoida oireita, vaan pyrimme aina löytämään syyn mikä kipuja ja oireita aiheuttaa. Kliininen tutkiminen ja päättely tarkoittaa sitä, että selvitämme erilaisin testein, palpoiden ja haastattelun perusteella minkälaisesta oireesta on kysymys. Tärkeää kliinisessä päättelyssä on selvittää mikä kudos kivun takana on. Onko se lihasperäinen, hermoperäinen vai esimerkiksi nivelperäinen rakenne. Myös kipumekanismin selvittäminen on olennainen osa tutkimista, koska se vaikuttaa paljon, miten vaivaa lähdetään hoitamaan. Kipua ja sen mekanismeja ja niihin vaikuttavia tekijöitä käsittelemme enemmän toisessa blogitekstissä myöhemmin. Jatkossa kirjoitamme myös muita blogitekstejä, joissa esittelemme muun muassa erilaisia potilas tapauksia ja OMT- fysioterapiassa käytettäviä menetelmiä.

OMT- fysioterapiassa on aina tavoitteena löytää keinoja, millä asiakas pystyy itse jatkossa vaikuttamaan hänen tuki- ja liikuntaelinvaivaansa. Tässä korostuukin tarkkojen ja yksilöllisten harjoitteiden ja liikuntamuotojen valinta sekä ohjaaminen. Manuaalisella terapialla on iso osa OMT- fysioterapiassa ja sen tavoite on lähes aina pyrkiä mahdollistamaan asiakkaan omatoiminen harjoittelu ja aktiivisuus mahdollisimman kivuttomasti ja oireettomasti. Harjoittelulla on tutkimuksissa todettu olevan paras näyttö TULE-vaivojen hoidossa. Kuten aikaisemmin mainittiin niin harjoittelu pitää ensin pystyä mahdollistamaan asiakkaalle! Mitä tulee tehdä, millä tavalla, kuinka usein ja miksi; nämä kaikki selvitetään asiakkaalle OMT- terapeutin vastaanotolla.

OMT- fysioterapeutin vastaanotolle voi tulla ilman lääkärin lähetettä. Tarkalla kliinisellä tutkimisella selvitämme onko vaivasi hoidettavissa OMT- fysioterapiassa ja lähetämme sinut tarvittaessa lääkärin vastaanotolle, jos vastaanotolla sellaiseen viittaavaan tulee esille. Tuki- ja liikuntaelinvaivasi voi olla mitä tahansa päästä varpaisiin. Epämääräinen kipu polvessa tai lonkassa, huimaus tai päänsärky, olkapään alueen kivut tai niska- ja alaselkäkivut. Kyseessä voi olla krooninen vaiva tai akuutti kipu. Olitpa nuori tai vanha, urheilija tai aktiiviliikkuja, niin pystymme auttamaan sinua eteenpäin tilanteesi kanssa. Tule vastaanotolle niin selvitämme mistä vaivassasi on kysymys.
Vastaan mielelläni kysymyksiin, ota yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla!

Syysterveisin,
Matias Mattila, OMT-fysioterapeutti
044 33611236
matias.mattila(at)medirex.fi

Jaa tai tykkää